Άγγελος Τσιγκρής-Βουλευτής Αχαϊας

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας

Η Αχαΐα είναι ο τόπος μας.  Είναι όμως και ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και για αυτό μπορεί και αξίζει να αναπτυχθεί. Η τοπική ανάπτυξη της Αχαΐας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η τουριστική της ανάπτυξη. 

Η αύξηση του τουρισμού και κυρίως η καθιέρωση ενός τόπου ως τουριστικού θέρετρου δεν εξαρτάται μόνο από τις φυσικές του ομορφιές. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως δεν αρκούν. Η Αχαΐα έχει, όμως, πολλά περισσότερα.

Η Αχαΐα διαθέτει πλούσιο πολιτισμό και πλήθος χώρων πολιτισμού πο οι επισκέπτες της μπορούν να επισκευθούν. Οι σημαντικότεροι είναι:

1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου. Τα ευρήματά το προέρχονται κυρίως από την πόλη του Αιγίου και τις άλλες αρχαίες πόλεις της Αιγιάλειας (Αίγειρα, Κερύνεια, Ρύπες κ.ά), αλλά και από μικρότερους αταύτιστους αρχαίους οικισμούς της περιοχής.

2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

3. Το Μουσείο Θυσίας Καλαβρυτινών. Το Μουσείο άρχισε να λειτουργεί μέσα στο 1993, έτος κατά το οποίο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.
Το Μουσείο στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, το οποίο συνδέεται άμεσα με το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Καλαβρύτων. Στόχος του Μουσείου είναι να αποτελέσει κέντρο διαπαιδαγώγησης για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

4. Το Δημοτικό Θέατρο Πατρών. Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου “Απόλλων” ανηγέρθη το 1872 βάσει σχεδίων του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Είναι κτίριο με χαρακτηριστικά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Κατασκευάσθηκε ως θέατρο και ευρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως των Πατρών.

5. Το Κάστρο της Πάτρας. Το κάστρο χτίστηκε κατά το β΄ μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Στα 805 μ.Χ. οι κάτοικοι της πόλης πολιορκήθηκαν στο κάστρο από Σλάβους και Σαρακηνούς και η νίκη τους, που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα, ήταν σημαντική για την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών στην Πελοπόννησο.

6. Η Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Το πρωτομοναστήρι σώζεται δίκλιτος σταυρεπίστεγος ναός (βυζαντινός). Το 1689 η μονή μεταφέρεται χαμηλότερα:καθολικό αγιορείτικου τύπου, όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επαναστάσεως το 1821. Ο Ιμπραήμ κατέστρεψε τη Μονή που ανοικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται το λάβαρο, εικόνες, έγγραφα, ιερά σκεύη, κλπ. 

7. Το Κάστρο του Ρίου.

8. Το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Καλαβρύτων. Το σπήλαιο των Καστριών είναι το μεγαλύτερο γνωστό σπήλαιο στην περιοχή των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας, με είσοδο εντυπωσιακή, που πάντοτε θα φαινόταν και θα προξενούσε το ενδιαφέρον. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βόρεια του χωριού Καστριά και 17 χλμ. νότια των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 800 μέτρων.

9. Ο Ιερός ναός Αγίου Ανδρέα. Ο ναός του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα κτίστηκε το 1836 -1843 στην ίδια περίπου θέση που βρισκόταν ο αρχικός ναός του Αποστόλου.

10. Το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Οικοδομήθηκε λίγο νωρίτερα από το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, το γνωστό ως Ηρώδειο, δηλαδή πριν το 161 μ.Χ., και είναι μικρότερο σε διαστάσεις από εκείνο. Το κοίλο έχει τέσσερις κερκίδες εδωλίων κάτω του διαζώματος και επτά άνω. Ο έξω ψηλός τοίχος της σκηνής έχει πέντε εισόδους προς την σκηνή και τα παρασκήνια.

11. Ο Αρχαϊκός ναός Τραπεζάς – Κούμαρι Αιγίου. Ο ναός αποτελεί τον πυρήνα μιας οχυρωμένης ακροπόλεως, η οποία πιθανόν να ταυτίζεται με την πόλη των Ρυπών, που άκμασε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, και μητρόπολης του Κρότωνα στην Κ. Ιταλία. Ο ναός είναι δωρικός, περίπτερος εκατόμπεδος, ένας από τους πληρέστερα σωζόμενους στην Αχαΐα.

12. Το    Ηρώο της Μαμουσιάς Διακοπτού. Το ταφικό μνημείο στον Άγιο Κων/νο κοντά στο χωριό Μαμουσιά Αιγιαλείας αποκαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης αγροτικού δρόμου.

13. Η Ρωμαϊκή Γέφυρα της Πάτρας. Πρόκειται για την καλύτερα σωζόμενη δίτοξη γέφυρα στην Ελλάδα.

14. Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα. Η Μονή είναι κτισμένη στο άνοιγμα μεγάλου σπηλαίου, στις βόρειες παραφυάδες της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού. Το σπήλαιο ανοίγεται στο κατακόρυφο σχεδόν μέτωπο βράχου ύψους 120 μέτρων.

Η Αχαΐα διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Χρειάζεται -όμως- σχέδιο, στρατηγική και πολύ δουλεία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο._

Κοινοποιείστε το άρθρο αυτό

NEWSLETTER

Όραμα

Για μένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι προσφορά! Η πολιτική δεν είναι καριέρα και μέσο βιοπορισμού, ούτε μόνιμη εγκατάσταση σε καρέκλες. Πολιτική είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συμπολιτών σου!

E-mails Επικοινωνίας

Media & Blog

© 2021 All Rights Reserved
Web Design by DIGIWISE DA & WIBLI