Περιγραφή του Εργου
Η παρούσα μελέτη αποτελεί το απόσταγμα πολυετούς ερευνητικής και θεωρητικής ενασχόλησης με τα σεξουαλικά εγκλήματα. Ο βασικός της στόχος είναι η ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού αναφορικά με ένα παραγνωρισμένο κομμάτι της εγκληματικότητας, το οποίο ακόμη και σήμερα αποτελεί ταμπού, καλύπτεται από στερεότυπα, μυθολογίες, προκαταλήψεις και συζητείται ελάχιστα.
Ο δεύτερος στόχος της μελέτης είναι να αποτελέσει το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τους σπουδαστές των ανθρωπιστικών επιστημών και ειδικότερα για τους σπουδαστές των σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Εθνικής Σχολής Δικαστών και για τους φοιτητές των νομικών, κοινωνιολογικών και ψυχολογικών τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας.
Η μεθοδική εκπαίδευση αναφορικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα –κυρίως των φοιτητών και σπουδαστών που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς λειτουργούς του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης (αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων)- με βάση τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, κρίνεται απαραίτητη λόγω της μοναδικότητας και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν.
Η μελέτη πραγματεύεται το ζήτημα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Γίνεται συνοπτική παρουσίαση όλων των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η έρευνα αναφορικά με τη σεξουαλική εγκληματικότητα στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα αναφορικά με τα εγκλήματα βίαιης σεξουαλικής επιθετικότητας, τα εγκλήματα ενδο-οικογενειακής σεξουαλικής βίας, τα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης της γυναίκας, την πορνογραφία και τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας σχετικά με τη λήψη αποφάσεων στα πλαίσια του ποινικού συστήματος για τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας. Η μελέτη ολοκληρώνεται με προτάσεις που αφορούν στις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην αντιμετώπιση των υποθέσεων σεξουαλικής βίας.